مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
درمان سرطان پستان شامل رویکردهای مختلفی است که متناسب با نیازهای خاص هر بیمار تجویز میشود. از جراحی برای حذف سرطان گرفته تا درمانهای پیشرفته مانند پرتو درمانی و شیمی درمانی، هر یک از گزینههای موجود نقش مهمی در مبارزه با این بیماری ایفا میکند. برای آشنایی بیشتر با گزینههای درمان سرطان پستان با این مقاله از سایت دکتر سمیرا ازقندی همراه باشید.
جراحی اغلب اولین قدم در درمان سرطان پستان بوده و شامل حذف فیزیکی تومور سرطانی از پستان است. هدف از جراحی برداشتن هر چه بیشتر سرطان با حفظ ظاهر و عملکرد سینه است. انواع مختلفی از جراحیها برای درمان سرطان سینه استفاده میشود که هر کدام متناسب با ویژگیهای سرطان و وضعیت بیمار کارایی دارند:
لامپکتومی نوعی جراحی برای حفظ پستان است و هدف آن از بین بردن سرطان و دست نخورده نگه داشتن پستان است. جراح در حین لامپکتومی تومور را همراه با حاشیه کوچکی از بافت سالم اطراف آن برمی دارد. بافت سالم برداشته میشود تا اطمینان حاصل شود که هیچ سلول سرطانی باقی نمیماند. لامپکتومی اغلب برای تومورهای کوچکتر که به یک ناحیه از پستان محدود شده توصیه میشود.
یکی از مزایای لامپکتومی این است که به بیمار این امکان را میدهد که بیشتر پستان خود را حفظ کند که برای سلامت عاطفی و روانی مراجعین مهم است. اکثر بیماران پس از لامپکتومی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده و کاهش خطر بازگشت سرطان نیاز به پرتودرمانی دارند. پرتودرمانی یک درمان استاندارد متعاقب لامپکتومی است که به اطمینان از اینکه ناحیهای که تومور برداشته شده عاری از سرطان بوده کمک میکند.
ماستکتومی یک عمل جراحی گسترده است که در آن کل بافت سینه برداشته میشود. انواع مختلفی از ماستکتومی وجود دارد که میزان بافت برداشته شده و حفظ پوست یا نوک پستان در آنها متفاوت است. اگر بیمار نتواند یا نخواهد پس از جراحی تحت پرتودرمانی قرار بگیرد ماستکتومی انتخاب میشود. ماستکتومی یک روش تهاجمیتر است اما میتواند بهترین گزینه برای درمان موثر انواع خاصی از سرطان سینه باشد.
رایج ترین نوع این عمل جراحی ماستکتومی کامل است که در آن کل پستان از جمله لوبول، مجاری، بافت چربی و پوست از جمله نوک پستان و آرئولا برداشته میشود. این عمل اغلب برای تومورهای بزرگتر یا زمانی که چندین توده سرطانی در یک پستان وجود دارد توصیه میشود.
در برخی موارد بیماران تحت ماستکتومی محافظ پوست یا ماستکتومی نگهدارنده نوک پستان قرار میگیرند. در این عملها برداشتن بافت سینه و حفظ پوست یا نوک سینه انجام میشود. این گزینهها اغلب زمانی انتخاب میشوند که بیمار قصد دارد جراحی بازسازی سینه انجام بدهد زیرا حفظ بیشتر پوست طبیعی سینه منجر زیبایی بالاتری در نتایج نهایی میشود.
وقتی سرطان سینه گسترش پیدا کند اغلب ابتدا به سمت غدد لنفاوی حرکت میکند که غدد کوچکی هستند که بخشی از سیستم ایمنی را تشکیل میدهند. به همین دلیل جراحی سرطان سینه اغلب شامل برداشتن برخی از غدد لنفاوی برای بررسی گسترش سرطان میشود.
بیوپسی گره نگهبان روشی است که در آن جراح تعدادی از نزدیکترین غدد لنفاوی به تومور را که گرههای نگهبان نامیده میشوند را برای آزمایش برمی دارد. اگر این گرهها عاری از سرطان باشند به احتمال زیاد سرطان به سایر قسمتهای بدن گسترش نیافته و نیازی به برداشتن غدد لنفاوی دیگر نیست.
اگر سرطان در غدد نگهبان یافت شود جراح تشریح غدد لنفاوی زیر بغل را انجام میدهد که برداشتن چندین غدد لنفاوی از ناحیه زیر بغل برای جلوگیری از گسترش بیشتر بیماری است. برداشتن غدد لنفاوی بخش مهمی از جراحی سرطان سینه بوده زیرا به تعیین وسعت سرطان و نیاز به درمانهای اضافی مانند شیمی درمانی یا پرتودرمانی کمک میکند.
پرتودرمانی یک گزینه رایج برای درمان سرطان پستان است که از پرتوهای پرقدرت انرژی برای هدف قرار دادن و تخریب سلولهای سرطانی استفاده میکند. رایج ترین شکل پرتودرمانی برای سرطان سینه پرتودرمانی خارجی است که در آن پرتو از دستگاهی خارج از بدن ارسال میشود. این نوع درمان اغلب پس از جراحی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده و کاهش خطر بازگشت سرطان توصیه میشود.
بیمار در طول پرتودرمانی خارجی روی میز دراز میکشد و یک دستگاه در اطراف او حرکت میکند و پرتو را به نقاط مختلف بدن هدایت میکند. نتیجه هدف قرار دادن ناحیهای است که تومور در آن قرار دارد و مواجهه با بافت سالم اطراف به حداقل میرسد. پرتودرمانی معمولاً طی چند هفته انجام میشود و این درمان سرطان پستان پنج روز در هفته انجام میشود. این برنامه به بافتهای سالم فرصت میدهد تا بین جلسات بازیابی شوند و سرطان به طور مؤثر درمان شود.
پرتودرمانی در برخی موارد ممکن است در داخل بدن انجام شود. این روش که با نام براکی تراپی شناخته میشود قرار دادن مستقیم مواد رادیواکتیو در داخل یا نزدیکی تومور است. براکی تراپی برای درمان سرطان پستان کاربرد زیادی ندارد اما میتواند برای موارد خاص گزینه مناسبی باشد.
شیمی درمانی یکی دیگر از گزینههای قوی برای درمان سرطان پستان است که از داروهای قوی برای از بین بردن سلولهای سرطانی در سراسر بدن استفاده میکند. شیمی درمانی برخلاف جراحی و پرتودرمانی که نواحی خاصی را هدف قرار میدهند به صورت سیستماتیک عمل میکند یعنی کل بدن را تحت تاثیر خود قرار میدهد. این امر شیمی درمانی را به ویژه برای درمان سرطان پستان که فراتر از سینه به سایر قسمتهای بدن گسترش یافته مفید میکند.
شیمی درمانی اغلب پس از جراحی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده و کاهش خطر بازگشت سرطان استفاده میشود. این روش با نام شیمی درمانی کمکی شناخته میشود. در برخی موارد شیمی درمانی قبل از جراحی انجام میشود که به آن شیمی درمانی نئوادجوانت میگویند. هدف از شیمی درمانی نئوادجوانت کوچک کردن تومور است که برداشتن آن در طول جراحی آسانتر میشود.
شیمی درمانی میتواند برای درمان سرطان پیشرفته سینه که به سایر قسمتهای بدن گسترش یافته نیز استفاده شود. شیمی درمانی در این موارد به کنترل سرطان و تسکین علائم کمک میکند و کیفیت زندگی بیمار را بهبود میبخشد.
هورمون درمانی یک گزینه درمانی برای انواع خاصی از سرطان سینه است که به هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون حساس هستند. این نوع سرطانها با نام سرطانهای گیرنده هورمونی مثبت شناخته میشوند. در این موارد سلولهای سرطانی گیرندههایی دارند که به استروژن یا پروژسترون متصل میشوند که به رشد سرطان کمک میکند. هورمون درمانی با مسدود کردن این هورمونها یا کاهش سطح آنها در بدن عمل میکند.
بسته به نیازهای خاص بیمار رویکردهای مختلفی در هورمون درمانی استفاده میشود. یک رویکرد استفاده از داروهایی است که با نام تعدیل کنندههای گیرنده استروژن انتخابی (SERMها) شناخته میشوند. این داروها از اتصال استروژن به سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند که سلولها را از دریافت سیگنالهای لازم برای رشد باز میدارد.
روش دیگر استفاده از مهارکنندههای آروماتاز است. این داروها با جلوگیری از تولید استروژن در بدن پس از یائسگی عمل میکنند. از آنجایی که استروژن میتواند باعث رشد سرطانهای گیرنده هورمونی مثبت شود کاهش سطح آن در بدن میتواند به کاهش یا توقف رشد این سرطانها کمک کند.
هورمون درمانی اغلب بعد از جراحی و سایر درمانها برای کاهش خطر عود سرطان سینه استفاده میشود. اگر سرطان به سایر قسمتهای بدن گسترش یافته باشد نیز میتوان از آن استفاده کرد که به کنترل رشد و گسترش این بیماری کمک میکند.
درمان هدفمند نوعی استراتژی است که به طور خاص به مولکولهای خاصی که در رشد و بقای سلولهای سرطانی نقش دارند حمله میکند. درمان هدفمند برخلاف درمانهای سنتی مانند شیمیدرمانی که هم سلولهای سالم و سلولهای سرطانی را تحت تاثیر قرار میدهند تنها روی سلولهای سرطانی تاثیر میگذارد که به کاهش عوارض جانبی و بهبود اثربخشی درمان کمک میکند.
یکی از رایج ترین اهداف در درمان سرطان پستان پروتئین HER2 است. برخی از سلولهای سرطان سینه HER2 اضافی تولید میکنند که به رشد و تقسیم سریعتر از سلولهای طبیعی منجر میشود. داروهای درمان هدفمند که برای حمله به HER2 طراحی شده این پروتئین را مسدود کرده و رشد سرطان را کند یا متوقف میکنند.
ایمونوتراپی یک رویکرد جدیدتر برای درمان سرطان سینه است که به سیستم ایمنی بدن کمک میکند تا با سلولهای سرطانی مبارزه کند. سیستم ایمنی دفاع طبیعی بدن در برابر بیماریها از جمله سرطان است اما سلولهای سرطانی گاهی اوقات از سیستم ایمنی پنهان میشوند و تشخیص و حمله به آنها را برای بدن دشوار میکنند. ایمونوتراپی با تقویت توانایی سیستم ایمنی برای شناسایی و از بین بردن این سلولهای سرطانی عمل میکند.
ایمونوتراپی از داروهای خاصی برای تقویت پاسخ سیستم ایمنی به سرطان استفاده میکند. یکی از انواع ایمونوتراپی به نام مهارکننده وارسی ایمنی با مسدود کردن پروتئینهایی که از حمله سیستم ایمنی به سلولهای سرطانی جلوگیری میکنند کارایی دارند. این پروتئینها مانند «ترمز» سیستم ایمنی هستند و هنگامی که مسدود شوند سیستم ایمنی میتواند به طور موثرتری به سرطان حمله کند.
ایمونوتراپی به ویژه برای درمان نوعی از سرطان سینه که به عنوان سرطان پستان سه گانه منفی شناخته میشود کارایی دارد. سرطان سینه سه گانه منفی فاقد گیرندههای استروژن، پروژسترون و HER2 است یعنی به هورمون درمانی یا درمان هدفمند پاسخ نمیدهد. این امر درمان سرطان پستان سه گانه منفی را دشوارتر میکند اما برخی از بیماران مبتلا به این نوع سرطان به خوبی به ایمونوتراپی پاسخ دادهاند که آن را به گزینهای امیدوارکننده برای این افراد تبدیل کرده است.
گشتن بین گزینههای درمان سرطان پستان میتواند دشوار باشد اما با اطلاعاتی که در این مقاله از سایت دکتر سمیرا ازقندی ارائه کردیم میتوانید با اطمینان انتخاب درستی داشته باشید. با آشنایی با گزینههای مختلف درمان این بیماری میتوانید برنامه درمانی که با نیازهای شما بیشترین مطابقت را داشته و بهترین شانس را برای بهبودی ارائه میدهد انتخاب کنید.
منابع: