مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
سرطان پستان یک بیماری جدی است که افراد زیادی را در سراسر جهان تحت تاثیر خود قرار میدهد. این یکی از شایعترین سرطانها در زنان است و آشنایی با آن بسیار مهم است زیرا تشخیص زودهنگام شانس بهبودی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. پس برای آشنایی با سرطان پستان با این مقاله از سایت دکتر سمیرا ازقندی همراه باشید.
سرطان پستان زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سینه تغییر کرده و شروع به رشد غیرقابل کنترل میکنند. این سلولهای غیر طبیعی میتوانند تودهای به نام تومور تشکیل دهند. تومورهای سرطان سینه خوش خیم (غیر سرطانی) یا بدخیم (سرطانی) هستند. تومورهای بدخیم میتوانند به سایر قسمتهای بدن گسترش یابند و سرطان سینه را به یک بیماری دردسرساز تبدیل کنند.
سرطان پستان تعداد قابل توجهی از افراد را تحت تاثیر قرار میدهد. این بیماری در بین زنان شایع است اما در مردان نیز دیده میشود. آمار نشان میدهد که حدود 80 درصد موارد سرطان پستان تهاجمی هستند. سرطان سینه مهاجم به این معنی است که سلولهای سرطانی از تومور اصلی در پستان به بافتهای اطراف یا سایر قسمتهای بدن گسترش یافتهاند.
بیشتر موارد سرطان سینه در افراد بالای 50 سال رخ میدهد اما افراد جوان نیز میتوانند به این بیماری مبتلا شوند. غربالگری منظم و آگاهی از سلامت پستان برای تشخیص زودهنگام و درمان موفقیت آمیز بسیار مهم است.
سرطان پستان فقط یک بیماری نیست بلکه مجموعهای از بیماریها با ویژگیها و رفتارهای متفاوت است. شناخت انواع مختلف سرطان سینه به تعیین بهترین گزینه درمانی کمک میکند:
کارسینوم مجرای مهاجم شایعترین نوع سرطان پستان است که حدود 80 درصد از کل موارد این بیماری را تشکیل میدهد. این نوع سرطان از مجاری شیر شروع میشود یعنی لولههایی که شیر را از لوبولها به نوک پستان منتقل میکنند. سرطان از این مجاری به بافت سینه گسترش مییابد.
سرطان لوبولار پستان در لوبولها که غددی هستند که شیر تولید میکنند شروع میشود. این بیماری نیز میتواند به بافت سینه و سایر قسمتهای بدن گسترش یابد. سرطان سینه لوبولار دومین نوع شایع سرطان پستان است.
کارسینوم مجرای درجا یک نوع غیر تهاجمی سرطان پستان است که از مجاری شیر شروع میشود اما فراتر از آنها گسترش نمییابد. این بیماری شکل اولیه سرطان سینه در نظر گرفته میشود و کاملا قابل درمان است. با این حال اگر این بیماری درمان نشود میتواند به سرطان سینه مهاجم تبدیل شود.
سرطان پستان میتواند با علائم مختلفی خودش را نشان بدهد، اگرچه برخی از افراد ممکن است علائم قابل توجهی را در مراحل اولیه تجربه نکنند. آگاهی از علائم احتمالی به تشخیص زودهنگام و درمان کمک میکند پس با ادامه این مقاله همراه باشید:
یکی از قابلتوجهترین نشانههای سرطان پستان تغییر در اندازه، شکل یا خطوط سینه است. این تغییر شامل تورم یا کوچک شدن سینه یا تغییر در ظاهر کلی سینه میشود.
ظاهر شدن توده در ناحیه سینه یا زیر بغل یکی از علائم شایع سرطان پستان است. این تودهها میتوانند به کوچکی یک نخود باشند و اغلب بدون درد هستند. البته همه تودهها سرطانی نیستند و مهم است که آنها را به یک متخصص نشان بدهید.
سرطان پستان میتواند باعث تغییراتی در پوست یا نوک سینه شود. این تغییرات شامل فرورفتگی، چروکیدگی، پوسته پوسته شدن یا التهاب میشود. همچنین پوست سینه ممکن است قرمز، بنفش یا تیرهتر از سایر نواحی سینه به نظر برسد. پوست در برخی موارد ممکن است به نظر برسد که دارای بافت پوست پرتقالی است.
ترشح مایع شفاف یا آغشته به خون از نوک پستان میتواند نشانه سرطان پستان باشد. هر گونه ترشح غیرمنتظره باید توسط یک متخصص ارزیابی شود.
علت دقیق سرطان پستان به طور کامل شناخته نشده اما محققان چندین عامل خطر را شناسایی کردند که احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. توجه به این نکته مهم است که داشتن یک یا چند عامل خطر به این معنی نیست که فرد قطعاً به سرطان سینه مبتلا میشود اما شانس ابتلا افزایش پیدا میکند.
خطر ابتلا به سرطان پستان با افزایش سن بالا میرود. بیشتر موارد سرطان سینه در زنان بالای 55 سال تشخیص داده میشود. با افزایش سن افراد احتمال جهش سلولی بیشتر میشود که منجر به افزایش خطر ابتلا به این سرطان میشود.
سابقه خانوادگی سرطان پستان خطر ابتلا به این سرطان را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. اگر یکی از بستگان نزدیک مانند والدین، خواهر و برادر یا فرزند مبتلا به سرطان سینه تشخیص داده شده باشد خطر ابتلا به این بیماری بیشتر است.
تا 15 درصد موارد سرطان پستان با جهشهای ژنتیکی ارثی مرتبط هستند که شایعترین آنها جهش در ژنهای BRCA1 و BRCA2 است. این ژنها به طور معمول به ترمیم آسیب DNA کمک میکنند اما زمانی که جهش داشته باشند منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان میشوند.
مصرف تنباکو و سیگار کشیدن یک عامل خطر شناخته شده برای بسیاری از انواع سرطان از جمله سرطان پستان است. سیگار مواد شیمیایی مضر را وارد بدن میکند که میتواند باعث آسیب سلولی و افزایش خطر جهش شود.
مصرف الکل با افزایش خطر ابتلا به سرطان پستان مرتبط است. تحقیقات نشان میدهد که حتی مصرف متوسط الکل نیز این خطر را افزایش میدهد زیرا الکل بر سطح هورمونها در بدن تأثیر میگذارد.
چاقی به ویژه پس از یائسگی یکی دیگر از عوامل خطر سرطان پستان است. بافت چربی استروژن تولید میکند و سطوح بالاتر استروژن با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است.
قرار گرفتن قبلی در معرض پرتودرمانی به ویژه در ناحیه سر، گردن یا قفسه سینه خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش میدهد. این امر به این دلیل است که تابش میتواند باعث آسیب DNA شده و منجر به جهش شود.
افرادی که از درمان جایگزین هورمون استفاده میکنند، به ویژه آنهایی که ترکیبی از استروژن و پروژسترون هستند در معرض خطر بیشتری برای تشخیص سرطان پستان هستند. HRT میتواند بر سطح هورمونها تأثیر بگذارد و باعث رشد سلولهای سرطانی شود.
درمان سرطان پستان معمولاً شامل ترکیبی از روشهای متناسب با نوع و استیج سرطان فرد است. درمانهای اصلی شامل جراحی، شیمی درمانی، پرتودرمانی، هورمون درمانی، ایمونوتراپی و درمان هدفمند است که در ادامه آنها را دقیقتر بررسی میکنیم:
جراحی اغلب درمان اولیه سرطان پستان است. انواع مختلفی از جراحی سرطان سینه انجام میشود:
ماستکتومی: این عمل شامل برداشتن کل پستان است و گاهی اوقات اگر سرطان در سینه گسترده باشد ضروری است.
لامپکتومی: این عمل با نام جراحی حفظ پستان نیز شناخته میشود و فقط شامل برداشتن تومور و حاشیه کوچکی از بافت اطراف است. این عمل معمولاً برای تومورهای کوچکتر استفاده میشود و هدف آن حفظ هر چه بیشتر پستان است.
بازسازی سینه: برخی افراد بعد از ماستکتومی یا لامپکتومی برای بازسازی شکل سینه، جراحی بازسازی سینه را انتخاب میکنند. این عمل را میتوان با استفاده از ایمپلنت یا بافت از قسمت دیگری از بدن انجام داد.
شیمی درمانی از داروهای قوی برای کشتن سلولهای سرطانی یا جلوگیری از رشد آنها استفاده میکند. میتوان این روش درمانی را قبل از جراحی (شیمی درمانی نئوادجوانت) برای کوچک کردن تومورها یا بعد از جراحی (شیمی درمانی کمکی) برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده تجویز کرد. شیمی درمانی اغلب برای مراحل پیشرفتهتر سرطان پستان یا برای سرطانهایی که تهاجمی و سریع رشد میکنند استفاده میشود.
پرتودرمانی از امواج پرانرژی برای هدف قرار دادن و تخریب کردن سلولهای سرطانی استفاده میکند. این روش درمانی اغلب بعد از جراحی برای از بین بردن سلولهای سرطانی باقی مانده در سینه، دیواره قفسه سینه یا غدد لنفاوی استفاده میشود. پرتودرمانی حین عمل (IORT) نوعی پرتودرمانی است که در حین جراحی و مستقیماً به ناحیهای که تومور برداشته شده داده میشود.
هورمون درمانی برای درمان سرطان پستان که گیرنده هورمونی مثبت است (HR+) استفاده میشود. این سرطانها در پاسخ به هورمونهایی مانند استروژن و پروژسترون رشد میکنند. درمانهای این نوع سرطان پستان شامل این موارد است:
تعدیل کننده انتخابی گیرنده استروژن (SERM): داروهایی مانند تاموکسیفن گیرندههای استروژن را روی سلولهای سرطانی مسدود کرده و از اتصال استروژن و رشد سرطان جلوگیری میکنند.
مهارکننده آروماتاز: این داروها میزان استروژن تولید شده در بدن را کاهش میدهند که به کند کردن رشد سرطان پستان HR+ کمک میکند.
ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با سرطان استفاده میکند. این یک گزینه درمانی جدیدتر است و در درجه اول برای انواع خاصی از سرطان پستان مانند سرطان پستان سه گانه منفی (TNBC) استفاده میشود. داروهای ایمونوتراپی به سیستم ایمنی کمک میکنند تا سلولهای سرطانی را به طور موثرتری شناسایی کرده و به آنها حمله کند.
درمان هدفمند بر روی مولکولهای خاص درگیر در رشد سرطان تمرکز دارد. به عنوان مثال سرطان سینه HER2 مثبت که دارای سطوح بالاتری از پروتئین HER2 است با داروهایی مانند تراستوزوماب که به طور خاص این پروتئین را هدف قرار میدهند درمان میشود. درمانهای هدفمند معمولاً عوارض جانبی کمتری نسبت به شیمیدرمانی دارند زیرا دقیقاً سلولهای سرطانی را هدف قرار میدهند و سلولهای سالم را حفظ میکنند.
در این مقاله دیدیم سرطان پستان یک بیماری جدی است که میلیونها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر خود قرار میدهد. آشنایی با سرطان سینه، علائم آن و اطلاع از گزینههای درمانی تفاوت قابل توجهی در تشخیص زودهنگام ایجاد می کند که از طریق غربالگریهای منظم و خودآزمایی در دسترس است. به یاد داشته باشید که شما در این مسیر تنها نیستید و حمایت تیم پزشکی، خانواده و دوستان خود را دارید.
منابع:
سلام و ارادت
توضیحات بسیار عالی همراه با کلام روان و قابل درک ،کمک بزرگی است برای افرادی که به آگاهی در مورد این بیماری نیاز دارند
سپاس از شما🙏🏻🌹