مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
مطالب مرتبط
بیشتر بخوانید
سرطان مغز یک بیماری جدی ناشی از رشد غیرطبیعی سلولهای سرطانی در مغز است که تومورهایی را تشکیل میدهند که میتوانند رشد آهسته یا سریع داشته باشند. این بیماری نسبتا نادر است اما آشنایی با علائم سرطان مغز برای تشخیص زودهنگام و مدیریت موثر آن بسیار مهم است پس با این مقاله از سایت دکتر سمیرا ازقندی همراه باشید.
سرطان مغز از خود مغز منشا میگیرد و با سرطان مغز ثانویه یا متاستاز شده متفاوت است که زمانی رخ میدهد که سرطان از قسمت دیگری از بدن به مغز گسترش مییابد. تومورهای مغزی چه بدخیم (سرطانی) و چه خوش خیم (غیر سرطانی) باشند به طور قابل توجهی بر عملکرد و سلامت کلی مغز تأثیر میگذارند.
سرطان اولیه مغز رشد بیش از حد سلولها در مغز است که تودههایی به نام تومورهای مغزی را تشکیل میدهند. این تومورها از نظر سرعت رشد و تأثیر آنها بر بدن متفاوت هستند. تومورهای بدخیم سرطانی هستند و میتوانند خیلی سریع رشد کنند و عملکرد طبیعی مغز را مختل کنند و به طور بالقوه به سایر قسمتهای مغز یا نخاع گسترش یابند. تومورهای خوش خیم غیرسرطانی هستند و به طور معمول کندتر رشد میکنند اما اگر بر روی نواحی حساس مغز فشار بیاورند میتوانند همچنان مشکلات قابل توجهی ایجاد کنند.
سرطان مغز نسبتاً نادر است و به گفته انجمن سرطان آمریکا کمتر از 1 درصد افراد احتمال ابتلا به تومور بدخیم مغزی را در طول زندگی خود دارند. سرطان مغز علیرغم نادر بودن آن کشنده است و نیاز به مراقبت فوری پزشکی دارد.
علائم سرطان مغز بسته به اندازه، نوع و محل تومور متفاوت است. علائم اولیه نامحسوس بوده و به راحتی با سایر بیماریهای خفیف اشتباه گرفته شود. با این حال علائم با رشد تومور اغلب قابل توجه و شدیدتر میشوند. مهم است که از این علائم آگاه باشید و در صورت تداوم آنها به دنبال مشاوره پزشکی باشید:
علت دقیق ابتلا به سرطان مغز ناشناخته باقی مانده اما محققان چندین عامل را شناسایی کردند که خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. آشنایی با این عوامل خطر به شناخت خطرات بالقوه و انجام اقداماتی برای کاهش مواجهه کمک میکند:
یکی از مهم ترین عوامل خطر سرطان مغز قرار گرفتن در معرض دوزهای بالای پرتوهای یونیزه است. این نوع تابش به DNA آسیب میرساند و منجر به رشد سلولهای سرطانی میشود. منابع رایج پرتوهای یونیزه عبارتند از:
آزمایشهای تصویربرداری پزشکی: انجام مکرر تستهای تصویربرداری پزشکی مانند سی تی اسکن و اشعه ایکس افراد را در معرض پرتوهای یونیزه قرار میدهد.
پرتو درمانی: پرتودرمانی که برای درمان سرطانهای دیگر استفاده میشود نیز خطر ابتلا به سرطان مغز را در سنین بالاتر افزایش میدهد.
محل کار: برخی مشاغل کارگران را در معرض سطوح بالاتری از تشعشعات یونیزه قرار میدهند. به عنوان مثال متخصصان مراقبتهای بهداشتی که به طور منظم با دستگاههای اشعه ایکس کار میکنند یا کارگران نیروگاه هستهای در معرض خطر بیشتری قرار خواهند داشت.
سن یکی دیگر از عوامل خطر مهم برای سرطان مغز است. این سرطان میتواند در هر سنی رخ بدهد اما احتمال ابتلا به این بیماری با افزایش سن بالا میرود. این امر به ویژه در مورد انواع خاصی از تومورهای مغزی مانند گلیوما و مننژیوم که بیشتر در افراد مسن تشخیص داده میشود صادق است.
سابقه خانوادگی سرطان مغز نیز خطر ابتلا را در فرد افزایش میدهد. بیشتر سرطانهای مغز ارثی نیستند اما برخی شرایط ژنتیکی میتوانند افراد را مستعد ابتلا به تومورهای مغزی کنند.
سیگار کشیدن طولانی مدت با افزایش خطر ابتلا به بسیاری از انواع سرطان از جمله سرطان مغز مرتبط است. مواد شیمیایی مضر موجود در دود تنباکو به DNA آسیب میرساند و باعث رشد سلولهای سرطانی شود. ترک سیگار به میزان قابل توجهی خطر ابتلا به سرطان مغز و سایر سرطانها را کاهش میدهد.
قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی مانند آفت کش، علف کش و کود با افزایش خطر ابتلا به سرطان مغز مرتبط است. این مواد شیمیایی حاوی مواد سرطان زا هستند که به DNA آسیب رسانده و به رشد سلولهای سرطانی منجر میشوند. افرادی که در کشاورزی یا باغبانی کار میکنند باید اقدامات احتیاطی را برای به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی انجام دهند.
آلودگی توسط ویروس اپشتین بار که باعث مونونوکلئوز میشود با افزایش خطر ابتلا به سرطان مغز مرتبط است. این ویروس ممکن است در بدن غیرفعال بماند و در طول زمان به رشد سلولهای سرطانی کمک کند.
هیچ راه تضمین شدهای برای پیشگیری از سرطان مغز وجود ندارد اما اقدامات خاصی هست که میتواند خطر ابتلا به این بیماری را کاهش دهد. آشنایی با این اقدامات برای پیشگیری از سرطان مغز به افراد کمک میکند تا در مورد سلامتی و سبک زندگی خود تصمیم درستی بگیرند.
یکی از مهم ترین عوامل خطر سرطان مغز قرار گرفتن در معرض دوزهای بالای پرتوهای یونیزه است. این نوع تابش معمولاً در آزمایشهای تصویربرداری پزشکی مانند سیتی اسکن و اشعه ایکس و همچنین درمانهای پرتودرمانی یافت میشود. محدود کردن قرار گرفتن در معرض این منابع خطر ابتلا را کاهش دهد. برای مثال تنها انجام تستهای تصویربرداری پزشکی در مواقع ضروری و بررسی روشهای تشخیصی جایگزین در به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض تابش کمک میکند. کسانی که در محیطهایی با قرار گرفتن در معرض اشعه کار میکنند باید پروتکلهای ایمنی را رعایت کرده و از تجهیزات حفاظتی برای محدود کردن خطر استفاده کنند.
قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی خطر ابتلا به سرطان مغز را افزایش میدهد. این موارد شامل موادی مانند آفت کش، علف کش، کود و مواد شیمیایی مختلف صنعتی مانند سرب، پلاستیک، لاستیک، نفت و برخی از منسوجات میشود. کاهش تماس با این مواد شیمیایی سرطانزا احتمال ابتلا به سرطان مغز را کاهش میدهد. استفاده از وسایل حفاظتی مناسب و پیروی از دستورالعملهای ایمنی برای افرادی که در مشاغلی که با این مواد کار میکنند بسیار مهم است. استفاده از جایگزینهای طبیعی یا ارگانیک برای آفت کش و علف کشها در خانه نیز از جمله اقدامات مفید است.
سیگار کشیدن طولانی مدت با افزایش خطر ابتلا به سرطانهای مختلف از جمله سرطان مغز مرتبط است. ترک سیگار یکی از موثرترین راهها برای کاهش خطر ابتلا به سرطان مغز و بهبود سلامت افراد است. گروههای حمایتی، مشاوره و برنامههای ترک سیگار کمکهای ارزندهای به کسانی که به دنبال ترک سیگار هستند ارائه میدهند.
در این مقاله سایت دکتر سمیرا ازقندی دیدیم هرچند سرطان مغز نادر است اما به دلیل پتانسیل آن در ایجاد اختلال در عملکردهای حیاتی بدن چالشهای سلامتی قابل توجهی را به همراه دارد. با مطالعه این مطلب و شناخت علائم و عوامل خطر به تشخیص زودهنگام و بهبود نتایج درمان کمک میکنید. آگاه ماندن و فعال بودن در مورد سلامت مغز تفاوت قابل توجهی در مدیریت و غلبه بر سرطان مغز ایجاد میکند.
منابع: